Vytvárame krajšie Košice

V poslednej dobe som vo svojich blogoch písal najmä o rozvojových projektoch, ktoré Košiciam prinesú lepšie služby, viac pracovných príležitostí či lepšie podmienky na šport a vzdelávanie. Pre nás na magistráte je však veľmi dôležitou témou aj tvár Košíc. Som hlboko presvedčený o tom, že atraktívne vyzerajúce mesto je základom dobrého života v ňom. Preto naplno pracujeme na tom, aby sme postupne a funkčne skrášľovali Košice, robili ich zdravšími a zdôrazňovali ich jedinečnosť a historické a kultúrne bohatstvo. Tohtoročná jar je v tomto ohľade významnou chvíľou.

KOŠICE SKRÁŠĽUJE MILIÓN KVETOV

Na začiatok patrí obrovské poďakovanie kolegom zo Správy mestskej zelene v Košiciach, ktorí z Košíc dlhodobo robia krajšie, zelenšie a zdravšie mesto. Za posledných päť rokov mestská zeleň vysadila takmer 1,2 milióna kvetov, z toho takmer 16 000 trvaliek, 300 000 letničiek a viac ako 810 000 cibuľovín.

Za ten čas pribudlo v meste 3 500 stromov a 68 000 kríkov. Ďalšia výsadba drevín je v plnom prúde aj počas týchto dní. Mestská zeleň plánuje v rámci jarnej výsadby vysadiť viac ako 300 stromov a takmer 2 500 kríkov. Každý nový strom a krík zlepšuje kvalitu života v meste, pomáha v boji proti klimatickým zmenám, ochladzuje prostredie, znižuje hluk a prašnosť.

NÁVRAT SPIEVAJÚCEJ FONTÁNY

Už tento rok sa Spievajúca fontána opäť stane centrom života na Hlavnej a som presvedčený, že so sebou prinesie ďalšie desaťročia radosti pre celé mesto. Vďaka novým SMART technológiám nepoteší len svojou krásou ale aj zvukom. Cez mobilnú aplikáciu si ľudia budú môcť vybrať pesničku na želanie, ktorú fontána zahrá. Okrem toho umožní projekciu na vodnú hmlu ako je to na Plávajúcej fontáne v Mestskom parku. Veľkým bonusom pre milovníkov kultúry je prepojenie s Národným divadlom Košice, čo umožní prenášať zvuk a obraz z jeho predstavení priamo na vodnú plochu fontán.

CHCEME REALIZOVAŤ ČORAZ VIAC ZELENÝCH PROJEKTOV

Veľmi ma teší, že sa nám už v súčasnosti darí získavať nemalé prostriedky z externých zdrojov na budovanie zelených, moderných Košíc. Realizujeme zelené projekty v miliónoch eur a toto číslo chceme ďalej zvyšovať. Čoraz viac to vidieť aj na sídliskách, vnútroblokoch, a v centre mesta. Dobrým príkladom je budova magistrátu. Z betónového kolosu sa nám podarilo vytvoriť príjemné zelené prostredie plné života – vrátane zelených striech, vegetácie, dažďovej záhrady či včelích úľov.

Vytvoriť krajšie a zelenšie mesto je jedným z hlavných pilierov nášho hlavného cieľa – spraviť z Košíc mesto, z ktorého sa neodchádza za lepším, ale prichádza za najlepším. Pri vytváraní pracovných príležitostí, zlepšovaní kvality služieb, podpory vzdelávania či kultúry preto nezabúdame ani na estetický rozvoj Košíc. Pretože len mesto, v ktorom sa ľudia dobre cítia, sa môže rozvíjať.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto