Stojím si za tým, že starostovia mestských častí musia šetriť na svojich platoch a prevádzke 

Ťažké časy musíme zvládnuť spoločne. Košice stále nie sú von z náročnej situácie spôsobenej krízami a “Matovičovými balíčkami.” Na zostavenie vyrovnaného rozpočtu nám stále chýba približne 10 miliónov eur. Nie sme v tom žiadnou výnimkou, trpia mestá a obce na celom Slovensku. Mám ale aj dobrú správu – existuje zaručený liek ako ťažšie časy zvládnuť. Tým liekom je spolupráca. Spolupráca mesta, občanov a v prípade Košíc aj 22 mestských častí. Mesto už zaviedlo tvrdé šetriace opatrenia, v ktorých pokračuje ďalej. Občanom stúpli viaceré poplatky. Je načase, aby zabrali aj mestské časti. Sme súčasťou jedného celku. Ak každá jeho časť prispeje svojou troškou, tak dokážeme zvládnuť akúkoľvek krízu.

KOŠICE POTREBUJÚ REFORMU FINANCOVANIA

Spomínal som, že v náročnej situácii nie sme sami,  a že k tvrdým opatreniam pristupuje drvivá väčšina miest a obcí na Slovensku. To je síce pravda, no spôsob, akým sú Košice financované, má niekoľko osobitných problémov. Ako jediné mesto na Slovensku sme nedostali podporu od štátu za pomoc odídencom z Ukrajiny, čo je výpadok 6,5 milióna eur. Z podielových daní ide Košiciam na jedného obyvateľa o 122 eur menej než v Bratislave. To je v prepočte  mínus 28 miliónov eur. Sme jediné krajské mesto na Slovensku bez krajských ciest, a tak sa mesto musí starať aj o 40 km ciest mimo intravilánu. 15 miliónov eur ide na chod mestských častí. Z pozície primátora bojujem za to, aby tieto krivdy minulosti boli napravené. Kým sa tak stane, musíme hľadať dodatočné zdroje doma.

ZAČALI SME OD SEBA

Poznáte to príslovie, že najľahšie sa šetrí na druhých. To nie je môj štýl. Vo vedení mesta chceme ísť príkladom, pretože vieme, že ide o dobro Košíc. Od nového roka máme preto ja a moji námestníci výrazne znížené platy. Nie je to prvýkrát. Už na začiatku pandémie Covid-19 sme konali rovnako.

Úsporné opatrenia sme prijali aj v ďalších oblastiach. Začali sme optimalizáciou v dopravnom podniku a mesto všetky výdavky v roku 2023 i napriek obrovským nákladom na energie či zvyšujúcu infláciu znížilo plošne o štyri percentá. V závere roka sme znížili výdavky ako aj náklady na chod úradu o viac ako 2,7 milióna eur. Znižujú sa náklady na odpadovú politiku, mestské podniky musia ubrať zo svojich služieb. Mestská polícia začína so spájaním veliteľstiev, šetríme aj na mestských novinách, ktoré po novom budú vychádzať ako dvojmesačník.

POĎME SPOLUPRACOVAŤ

Prečo všetky tieto opatrenia spolu s navýšením niektorých mestských poplatkov, ktoré znášajú Košičania a Košičanky, stále nestačia na vytvorenie vyrovnaného rozpočtu? Žiaľ, kľúčová časť našej samosprávy má stále hlavu v piesku.

Hovorím o mestských častiach. 80 – 90 % peňazí, ktoré mesto posiela veľkým mestským častiam ide na chod úradov, platy starostov, zástupcov, prednostov či poslancov. V súčasnosti má viacero starostov mestských častí vyšší plat než ja. Takisto poslanci mestských častí zarábajú, v mnohých prípadoch, viac ako poslanci väčších slovenských miest.

Vidíte to sami, šetriť je kde, ale očividne chýba vôľa. Okrem zníženia platov sa dá v mestských častiach šetriť na reklame, tlačovinách a ďalších aktivitách, ktoré nepatria medzi nevyhnutné. Viem to, pretože mesto k tomu všetkému už pristúpilo.

Je čas skončiť s populistickými rečami a s ignorovaním svojej časti zodpovednosti.

Zvládneme to len spoločne.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto