Budúcnosť Košíc je dôležitejšia ako odmeny niekoľkých starostov

Ja tomu už nerozumiem. Čo je zložité na tom, aby sa starostovia vzdali časti svojich veľmi štedrých odmien? Ja som to bez problémov urobil, lebo nám od štátu prichádza menej peňazí. Namiesto zodpovednosti si zvolili útok. Mne to ale nevadí, nech pokojne útočia a klamú. Z najväčšieho klamstva sme ich už usvedčili. Majú viac peňazí za minulý rok, ako čakali. Lacný trik na ľudí, ako im hrozí kolaps tak nevyšiel. Pre všetkých bude najlepšie, keď čím skôr prestanú vymýšľať a začnú šetriť tak ako my vo vedení mesta. Väčšina starostov to chápe. Partička tých, čo sa majú najlepšie, radšej nezmyselne bojuje. 

Je načase, aby malá skupinka starostov mestských častí skončila s lacným populizmom a prijala svoj diel zodpovednosti. Ide o rozvoj nášho mesta: Stará Jazdiareň, domov sociálnych služieb v Krásnej, historické investície do škôl a škôlok, Spievajúca fontána, NTC, KFA, Národné olympijské centrum a mnoho ďalších už dokončených, či ešte rozbehnutých projektov. Košice napriek vonkajším okolnostiam napredujú a je povinnosťou nás, ktorím Košičania dali dôveru spravovať naše krásne mesto, aby napredovali ďalej. Uvedomujem si to ja, moji zástupcovia aj väčšina starostov mestských častí. Všetci spoločne prijímame šetriace opatrenia, hľadáme možnosti nových, šetríme na vlastných platoch. Všetci okrem  malej skupinky starostov, ktorí si miesto toho vybrali hádky a svoje dobre platené miesta. Ešte stále to však môžu zmeniť a vybrať si budúcnosť Košíc.

ZA POSLEDNÉ ROKY SME KOŠICE DOSTALI NA CESTU ROZVOJA

S mojím tímom máme od začiatku jasnú víziu: Spraviť z Košíc mesto, odkiaľ sa neodchádza za lepším, ale kam sa prichádza za najlepším. V posledných rokoch sa nám postupne podarilo spustiť viac než stovku rozvojových projektov, ktoré nás  k tomu priblížia míľovými krokmi. Otvorili sme prvé zariadenie sociálnych služieb po dlhých 20 rokoch. Rekonštrukciou za posledné štyri roky prešla aj každá základná škola v meste. Prichádza Volvo, najväčšia investícia od čias VSŽ. S ňou prichádzajú aj tisíce pracovných miest a možností pre Košičanov nájsť si uplatnenie. Robíme všetko pre to, aby sme z toho vyťažili pre Košice čo najviac. V najbližších rokoch chceme dokončiť výstavbu teplovodu z Ďurkova, ktorý nás spoločne s ďalším množstvom zelených projektov priblíži k udržateľnej budúcnosti. V športe sme započali doslova revolúciu, keď sme spustili 15 veľkých projektov vrátane dostavby KFA, rekonštrukcie Starej jazdiarne, výstavby NTC či najmodernejšieho plaveckého komplexu na Slovensku.

POĎME ŠETRIŤ NA PLATOCH A ZBYTOČNÝCH VÝDAVKOCH, NIE NA ÚKOR ROZVOJA

Zachytil som otázky, prečo mesto nestopne rozvojové projekty a neušetrí týmto spôsobom? V prvom rade treba povedať, že väčšinu z nich sa nám darí realizovať vďaka tomu, že sme ich dokázali naviazať na eurofondy, štátne dotácie či iné externé zdroje, kde mesto hradí len svoju spoluúčasť. Šetríme tak obrovské peniaze, ktoré by na ne museli byť vynaložené neskôr, keď vonkajšie zdroje v takomto rozsahu nebudú k dispozícii. Každé investované euro sa nám v budúcnosti 100-násobne vráti.

Preto vyzývam k šetreniu v oblastiach, ktoré nebudú mať fatálne dopady na rozvoj nášho mesta. Začali sme od seba, znížili sme náklady na chod magistrátu v miliónoch Eur, šetríme na mestských podnikoch aj na vlastných platoch. Väčšina starostov mestských častí to vidí a pridávajú sa k nám. Vedia, že Košičania a Košičanky by nám nikdy neodpustili, keby sme uprednostnili vlastné dobre platené miesta pred budúcnosťou Košíc. Dúfam, že to čo najskôr pochopí aj skupinka starostov, ktorí sa teraz rozhodli radšej politikárčiť.

Stále nie je neskoro prijať zodpovednosť a začať spolupracovať.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto