Máme príležitosť skončiť s politikárčením a vybrať si Košice

Potrebujeme otvorenú debatu o prioritách. Buď si bude každý bojovať o svoju časť pieskoviska alebo sa spojíme a budeme spoločne rozvíjať Košice. Som rád, že Krajská prokuratúra nám dala príležitosť vybrať si tú druhú možnosť, keď potvrdila rozhodnutie mesta nevyplatiť časť peňazí pre mestské časti. V súčasnej finančnej situácii, v akej sa ocitli samosprávy na Slovensku, jednoducho nie je udržateľné vyhovieť čoraz väčším finančným požiadavkám niektorých starostov a zároveň pokračovať v kľúčových projektoch pre budúcnosť Košíc.

V ČOM JE PROBLÉM?

Rozhodnutie nevyplatenia časti peňazí pre mestské časti nebolo jednoduché. Vo finančnej tiesni, akú sme mali koncom roka, sme však nemali na výber. Rozhodnutie sme, samozrejme, urobili po dohode s právnikmi a odborníkmi mesta. Mrzí ma, že menšia časť starostov mestských častí z toho urobila politickú tému a zbytočne traumatizovali obyvateľov.

Už dlhodobo hovorím o tom, že majú neustále väčšie požiadavky a postupne odsávajú stále väčšiu časť mestských peňazí. Aj kvôli tomu máme aj v súčasnosti problém zostaviť rozpočet. Ak chceme, aby mesto fungovalo lepšie, skupina starostov musí zo svojich, čoraz väčších, finančných požiadaviek ustúpiť.

NA PRVOM MIESTE MUSIA BYŤ KOŠICE

Rozumiem, že sa im to nepočúva ľahko Tiež by som bol najradšej, keby štát k samosprávam pristupoval s rešpektom, ktorý si zaslúžime. Aby malo viac peňazí mesto aj mestské časti.

No musíme variť z toho, čo máme. A keďže toho nie je dosť, je nutná otvorená debata o našich prioritách. Ak chceme Košice posúvať vpred, musí byť našim cieľom rozvoj: projekty, investície, využívanie externých zdrojov. Súčasný model, kedy ide drvivá väčšina peňazí pre veľké mestské časti na platy a prevádzku, je neudržateľný.

PRE TOTO TO ROBÍME

Pred pár dňami sme dokončili KFA. Po dlhých desaťročiach konečne futbalový stánok, na ktorý môžu byť Košice právom hrdé. Len nedávno sme kompletne zrekonštruovali Starú jazdiareň. NTC je už tiež prakticky hotové a čoskoro pribudne aj najväčší plavecký komplex na Slovensku, Národné olympijské centrum.

Do toho pokračujeme v historicky najväčších investíciách do košických škôl a škôlok, do modernizovania sociálnych služieb v meste či bezprecedentného množstva zelených projektov. Pripravujeme sa na príchod Volva, úspešne doťahujeme projekt geotermálnej energie z Ďurkova, o ktorom všetci pred nami len snívali.

Rozbiehať projekty, dokončovať projekty a rozbiehať ďalšie projekty pre Košičanky a Košičanov. O toto ide, preto som v politike. Teším sa na spoluprácu s každým, kto to vidí rovnako.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili sme Slaneckú cestu

Motoristi vďaka oprave využívajú rozšírenú Slaneckú cestu v mestskej časti Nad jazerom celkovej dĺžke takmer 2,3 km. O potrebe rozšírenia tejto komunikácie sa viedli diskusie