Cintorín spravujeme lepšie ako súkromník, o rok bude vyzerať ešte krajší

Všetci máme v živej pamäti ako vyzerala starostlivosť o verejný majetok za minulých garnitúr. Namiesto toho, aby sa mesto o svoje staralo, radšej sa nevýhodne predávalo alebo prenajímalo súkromníkom. Tí majetok, v lepšom prípade, využili pre svoj vlastný záujem, v horšom nechali schátrať. Košičania sa mohli akurát tak nečinne prizerať bez toho, aby s tým dokázali čokoľvek spraviť.

Ja som vám pred štyrmi rokmi sľúbil, že s praktikami starých kádrov skoncujem. To platí aj pre starostlivosť o košické verejné priestory. Namiesto toho, aby sme mestský majetok rozpredávali, robíme presný opak. Získavame ho späť a ďalej zveľaďujeme.

Dlhodobo sa nám darí obnovovať parky, námestia, vnútrobloky, ulice či autobusové zastávky. Postupne si však trúfame aj na ambicióznejšie projekty. Po revitalizácii Mlynského náhonu a predstavení vízie nového mestského centra pri Hornáde, sme sa rozhodli pre ďalšiu veľkú vec. V nasledujúcich 12-tich mesiacoch ideme komplexne zrekonštruovať košický Verejný cintorín, najväčšie pietne miesto na Slovensku.

SÚKROMNÍK SA NESTARAL. MY SA STARÁME

V prípade Verejného cintorína bolo v prvom rade nutné získať ho späť pod správu mesta. Táto príležitosť sa nám naskytla v novembri 2019, kedy súkromnej spoločnosti vypršala nájomná zmluva na jeho spravovanie. Cintorín aj Krematórium sme tak konečne mohli zveriť do rúk Správy mestskej zelene. Pani riaditeľka na ňom so svojim tímom stihla za ten čas spraviť skvelú prácu. V súkromných rukách dlhodobo zanedbávaný priestor postupne pretvárajú na krásne miesto. Podarilo sa vybudovať nové kolumbárium, opraviť schodisko a dokonca zriadiť kaviareň.

Teraz je na rade veľká rekonštrukcia priestoru od vstupnej brány cintorína až po centrálny kríž. Obnovíme existujúce spevnené plochy, komunikácie, vysadíme zeleň, pridáme nové prvky drobnej architektúry a smart riešenia. Kompletne zrevitalizujeme aj súčasné parkovisko a trhovisko. Podarilo sa nám vysúťažiť cenu vo výške 1,4 milióna eur. O 13% nižšiu, ako bola predpokladaná hodnota zákazky.

PODĽA PREDSTÁV KOŠIČANOV

Už o rok nám tu vznikne skutočne krásny priestor, ktorý bude konečne slúžiť návštevníkom cintorína. Celá revitalizácia vychádza z podnetov a odporúčaní Košičanov, ktorí cintorín využívajú. Najviac vás trápili obmedzené možnosti parkovania. Chceme zabezpečiť, aby tu parkovali iba návštevníci Verejného cintorína a nie ľudia zo súkromných firiem, ako tomu bolo doteraz.

Zaparkovať na ňom po novom bude môcť až 70 áut, vrátane vyhradených miest pre ťažko zdravotne postihnutých občanov. Pribudnú bezpečnostné kamery a nabíjačky pre elektroautá a elektrobicykle. Ekologicky bude riešená aj samotná plocha parkoviska, ktorej povrch umožní vsakovanie dažďovej vody alebo roztopeného snehu. Voda sa po prečistení opätovne využije na automatické zalievanie zelene a stromov. Tie budú vysadené aj v zelených pásoch medzi parkovacími miestami.

Som presvedčený, že po rekonštrukcii bude Verejný cintorín opäť patriť medzi najkrajšie verejné priestory v našom meste. Vďaka našej systematickej práci je v tejto kategórii čoraz väčšia konkurencia. Ja si dám záležať na tom, aby sme v tomto trende pokračovali.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto

Mestský park sa stáva miestom pre život

Okrem multifunkčného ihriska sa nám nedávno podarilo spustiť vynovenú „Plávajúcu fontánu“ a vďaka skvelej starostlivosti zamestnancov Správy mestskej zelene v ňom prekvitajú aj naše vzácne