Život v Košiciach vojnou na Ukrajine nezastal – budujeme, rekonštruujeme, napredujeme

Vojna na Ukrajine už tretí týždeň dominuje udalostiam takmer na celom svete, Košice nevynímajúc. Vďaka obrovskej miere pomoci a odhodlania Košičanov naše mesto už dokázalo poskytnúť pomoc desaťtisícom utečencov z Ukrajiny. Svojimi návštevami našu snahu ocenili dokonca aj osobitný vyslanec pápeža Františka  pre Ukrajinu, kardinál Michael Czerny SJ. V našich aktivitách na pomoc Ukrajine sme pripravení naplno pokračovať, pokiaľ bude treba. To však neznamená, že sa nepozeráme po ďalších iniciatívach na rozvoj mesta. Práve naopak. Naďalej naplno makáme vo všetkých oblastiach a je to aj vidieť. Za posledný týždeň sa nám podarilo spustiť niekoľko kľúčových projektov, ktoré posunú Košice na novú úroveň v športe, v kultúre aj v oblasti cestnej infraštruktúry.
Vojna na Ukrajine už tretí týždeň dominuje udalostiam takmer na celom svete, Košice nevynímajúc. Vďaka obrovskej miere pomoci a odhodlania Košičanov naše mesto už dokázalo poskytnúť pomoc desaťtisícom utečencov z Ukrajiny. Svojimi návštevami našu snahu ocenili dokonca aj osobitný vyslanec pápeža Františka  pre Ukrajinu, kardinál Michael Czerny SJ. V našich aktivitách na pomoc Ukrajine sme pripravení naplno pokračovať, pokiaľ bude treba.

To však neznamená, že sa nepozeráme po ďalších iniciatívach na rozvoj mesta. Práve naopak. Naďalej naplno makáme vo všetkých oblastiach a je to aj vidieť. Za posledný týždeň sa nám podarilo spustiť niekoľko kľúčových projektov, ktoré posunú Košice na novú úroveň v športe, v kultúre aj v oblasti cestnej infraštruktúry.

Vznikne nové Národné tréningové centrum aj atletická hala

Naše mesto sa dočká národného tréningového centra, a to v športe, kde sa môžeme pochváliť rovno olympijským víťazom. Naši najlepší tenisti, talentovaná mládež a najmä košická verejnosť, sa konečne môžu tešiť na novučičký areál na Popradskej ulici. Pre mňa osobne je najdôležitejšie, že sme projekt optimalizovali spôsobom, aby zohľadňoval oprávnené požiadavky Košičanov.

Radosť môžu mať aj naši atléti. V areáli Základnej školy Laca Novomeského ešte tento rok vznikne nová nafukovacia hala, vďaka ktorej budú môcť košické talenty trénovať vo svojich disciplínach celoročne a na najmodernejšom povrchu.

Modernizujeme cesty, pomáhame kultúre

V plnom prúde je už aj modernizácia Slaneckej cesty. Jedna z najväčších a najdôležitejších cestných investícií na Slovensku si bude vyžadovať veľa trpezlivosti všetkých. Verím však, že všetko pôjde podľa plánu a koncom augusta 2023 ju už budú naplno využívať vodiči, mestská hromadná doprava, prímestské autobusy aj cyklisti. Veľmi ma teší, že nás to bude stáť minimum našich peňazí. 95 percent nákladov vykryjú eurofondy. Okrem výstavby štvorprúdovej komunikácie a rekonštrukcie všetkých križovatiek, dokážeme zmodernizovať zastávky mestskej a prímestskej hromadnej dopravy, nainštalovať informačné systémy pre cestujúcich aj pre vodičov a vybuduje sa aj nový 2,2 km dlhý cyklochodník.

Z Dolnej brány nám pomaly rastie nové kultúrne centrum. Mesto Košice investovalo vyše 200 000 eur do viacerých stavebno–technických úprav v priestoroch tohto unikátneho archeologického múzea v podzemí Hlavnej ulice. V nich sa teraz môžete tešiť na novú unikátnu expozíciu mestského opevnenia v Košiciach. Tá v sebe zahŕňa kopu interaktívnych prvkov, infokioskov, 3D modelov a podobných moderných vymožeností. Musím povedať, že je to ozaj krásne spracované a rozhodne odporúčam návštevu všetkým, ktorí chcú takouto atraktívnou formou spoznávať históriu nášho mesta.

Pomoc a rozvoj musia ísť ruka v ruke

Košice napredujú aj napriek situácii na Ukrajine. Ako primátor budem naďalej robiť všetko, čo môžem, aby som zabezpečil pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou, podporil všetkých, ktorí im chcú pomôcť a zabezpečil bezpečnosť Košičanov. To všetko však v tandeme s komplexným rozvojom mesta, nie na jeho úkor.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto