Košická športová revolúcia je v plnom prúde

Neviem, či si na to ešte pamätáte, ale približne pred rokom, počas najťažšieho obdobia pandémie, som hovoril, že keď sa to raz celé skončí, chceme byť pripravení. Pripravení na niečo, čo som vtedy nazval športovou revolúciou v Košiciach.  Dnes je táto revolúcia v plnom prúde. Pred týždňom som vám priblížil dva kľúčové projekty, ktoré posunú šport v Košiciach na úplne novú úroveň: Začiatok výstavby novučičkého areálu národného tréningového centra pre našich tenistov a novej atletickej haly v areáli ZŠ Laca Novomeského. To je však, ak ostanem pri športovej terminológii, len ľahký rozbeh.

Neviem, či si na to ešte pamätáte, ale približne pred rokom, počas najťažšieho obdobia pandémie, som hovoril, že keď sa to raz celé skončí, chceme byť pripravení. Pripravení na niečo, čo som vtedy nazval športovou revolúciou v Košiciach.

Dnes je táto revolúcia v plnom prúde. Pred týždňom som vám priblížil dva kľúčové projekty, ktoré posunú šport v Košiciach na úplne novú úroveň – začiatok výstavby novučičkého areálu národného tréningového centra pre našich tenistov a novej atletickej haly v areáli ZŠ Laca Novomeského. To je však, ak ostanem pri športovej terminológii, len ľahký rozbeh.

Špičkový plavecký areál prepojí plaváreň a kúpalisko 

Jedným z projektov, ktorý sa nám pekne rysuje, je vybudovanie Národného olympijského centra plaveckých športov. To má vzniknúť na pôdoryse súčasnej mestskej krytej plavárne a kúpaliska Červená hviezda. Po jeho dokončení budeme mať v Košiciach najmodernejší plavecký komplex na Slovensku. Polovicu z vyše 13 miliónovej investície chceme získať z Fondu na podporu športu, prípadne z iných externých zdrojov. Počas obdobia výstavby prekryjeme vodnopólový bazén na kúpalisku. Košičania tak nebudú musieť chodiť za plávaním do iných miest. Naopak, som si istý, že po dokončení budú chodiť plávať a relaxovať ľudia zo širokého regiónu k nám. Momentálne sme pred ukončením príprav na verejné obstarávanie a verím, že čoskoro sa začne stavať.

Nová éra košického futbalu aj basketbalu

Zato výstavba našej Košickej futbalovej arény sa už blíži do finále. Výborná atmosféra je tam už teraz. Šesť kúskov v poslednom kole proti Námestovu je predzvesťou toho, že si na ňu začína zvykať aj naše FC Košice. Pomaly spúšťame poslednú fázu projektu, v rámci ktorej nás čaká dostavať ešte dve tribúny. Od začiatku je našim cieľom vybudovať športovisko nadnárodného významu a v blízkej budúcnosti hostiť reprezentačné podujatia či turnaje na všetkých úrovniach. Pre mňa je však dôležité, že v rámci projektu vznikne aj futbalová akadémia. Tréningové plochy a športové zázemie pre mládež z celého kraja. Nový štadión je už len krásnou čerešničkou na torte.

Do roka a pol má stáť aj nová Angels Aréna. Už mesiac sú stavebné práce v plnom prúde a úprimne, ja sa už neviem dočkať, kedy bude košický basketbal aj vďaka nej opäť na vrchole. Celý projekt sa nám nakoniec podarilo vysúťažiť s o tretinu nižšou sumou, než sa predpokladalo (2 634 600 eur) a uchádzame sa aj o dotáciu z Fondu na podporu športu v maximálnej výške 1,25 milióna. Aréna bude po rekonštrukcii slúžiť športovcom, športovým klubom a najmä mládežníckym športovým organizáciám a školám. Zmodernizovať chceme aj okolie Angels Arény v predpokladanom náklade 1,3 milióna, na ktoré už máme vydané právoplatné územné rozhodnutie.

Športová revolúcia pre budúce generácie

Som presvedčený o tom, že naše športové kluby budú opäť slovenskou elitou a nestratia sa ani na medzinárodnej pôde. Vytvárame pre nich prvotriedne podmienky na desaťročia dopredu. Verím, že vďaka našim krokom dnes, budú z Košíc čoskoro vychádzať najžiarivejšie talenty zajtrajška.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto