Malo zmysel zakričať, Robíme maximum. Je na štáte, aby nám pomohol

Sme v treťom týždni vojny na Ukrajine a spolu s čoraz brutálnejšími útokmi na civilné obyvateľstvo stúpa aj počet utečencov. Ukrajinu už opustilo viac než 2,5 milióna ľudí a toto číslo každým dňom rastie. Situácia na Slovensku, najmä u nás na východe, je kritická. Pre Košice ako kľúčový dopravný uzol to znamená obrovský nápor ľudí, ktorým treba pomôcť.

Sme v treťom týždni vojny na Ukrajine a spolu s čoraz brutálnejšími útokmi na civilné obyvateľstvo stúpa aj počet utečencov. Ukrajinu už opustilo viac než 2,5 milióna ľudí a toto číslo každým dňom rastie. Situácia na Slovensku, najmä u nás na východe, je kritická. Pre Košice ako kľúčový dopravný uzol to znamená obrovský nápor ľudí, ktorým treba pomôcť.

V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým hasičom, policajtom, ale najmä dobrovoľníkom, ktorých priam nadľudské výkony pomáhajú mestu zvládať túto bezprecedentnú situáciu. Dávajú do toho celé srdce a za to im patrí môj obdiv. Dlhodobo je však neudržateľné, aby nápor desiatok autobusov a vlakov denne s tisíckou utečencov zvládalo mesto len za pomoci dobrovoľníkov.

Košice chcú pomáhať, Košice pomáhajú a Košice budú pomáhať. Od prvého dňa dokazujeme, že osudy ľudí utekajúcich pred vojnou nám nie sú ľahostajné. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme túto humanitárnu situáciu zvládli a pomohli každému jednému človeku, ktorý pomoc potrebuje.

Štát musí prebrať zodpovednosť

Na to však potrebujeme väčšiu pomoc štátu. Krátkodobo sme túto krízovú situáciu dokázali sanovať aj sami, ale donekonečna sa takto pokračovať nedá. Ako samospráva máme množstvo iných úloh a musíme dbať na komplexný chod mesta. Navyše, už dlhodobo upozorňujem na to, že samosprávy sú podvyživené aj za bežnej situácie, nieto v čase krízy takýchto rozmerov.

Potrebujeme, aby štát prevzal zodpovednosť za jej riadenie. Samosprávy musí začať brať ako partnerov, ktorým vie rozdať jasné pokyny, stanoviť kompetencie a uhradiť náklady. Pokyn, kompetencie, preplatenie nákladov a dôvera, 4 kľúčové veci, bez ktorých sa nepohneme.

 

Premiér prisľúbil pomoc

Tento týždeň som doslova zakričal, aby tento odkaz zaznel až do Bratislavy. Som rád, že bol vypočutý priamo premiérom Eduardom Hegerom. Ten prišiel v sobotu 12. marca do Košíc osobne a ja som ho tak mohol informovať o aktuálnej situácii priamo na mieste. Navštívili sme humanitárne centrum pri kúpalisku ČH aj priestory v Kunsthalle, kde sme pripravení vytvoriť ďalšie ubytovacie kapacity.

Veľmi ma teší, že premiér prišiel s rovnakým cieľom, aký mám ja – nastaviť efektívnejšiu spoluprácu štátu a samosprávy pri zabezpečení humanitárnej pomoci v našom meste. Prisľúbil nám rýchle vyriešenie financovania našich nákladov, posilnenie ubytovacích kapacít, odbremenenie nášho humanitárneho centra vytvorením koridorov pre tranzit utečencov a, čo je najdôležitejšie, prisľúbil nám zefektívnenie krízového riadenia na strane štátu.

Som rád, že sa ľady konečne pohli a  naša spolupráca so štátom začína prinášať konkrétne výsledky. So zástupcom Úradu vlády SR už riešime zvýšenie kapacity dočasného ubytovania pred Úradom práce na Staničnom námestí. Kapacitu centra na Čéhačku chceme zdvojnásobiť. Verím, že ďalšie potrebné kroky, na ktorých sme sa s pánom premiérom zhodli, budú rýchlo nasledovať.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto

Mestský park sa stáva miestom pre život

Okrem multifunkčného ihriska sa nám nedávno podarilo spustiť vynovenú „Plávajúcu fontánu“ a vďaka skvelej starostlivosti zamestnancov Správy mestskej zelene v ňom prekvitajú aj naše vzácne