Poskytli sme útočisko Ukrajincom, našou prioritou je bezpečnosť Košičanov

Za uplynulý týždeň som zažil viacero momentov, ku ktorým len ťažko hľadám slová. Videl som smútok, strach, zúfalstvo, ale aj odhodlanie, vieru a najmä ľudskosť, ktorou Slováci privítali vojnou vyhnaných Ukrajincov.

Za uplynulý týždeň som zažil viacero momentov, ku ktorým len ťažko hľadám slová. Videl som smútok, strach, zúfalstvo, ale aj odhodlanie, vieru a najmä ľudskosť, ktorou Slováci privítali vojnou vyhnaných Ukrajincov.

Je strašné vidieť ženy a deti, ktoré museli zo dňa na deň opustiť svoje domovy, majetok, svoju krajinu.  Netušia, kedy sa budú môcť vrátiť a či ich tam ešte budú čakať ich manželia, otcovia a synovia. Pre mňa sú dôkazom obrovskej sily ukrajinského ľudu. Pri pohľade na ne ma vôbec neprekvapuje ako Ukrajina dokáže naďalej vzdorovať všetkým predpokladom a úspešne sa brániť ruskej agresii.

Košičania pomáhajú od začiatku 

No a to, čo ste ukázali vy, Košičania, mi doslova vyrazilo dych. Miera ochoty a ľudského dobra na pomoc ľuďom  v núdzi prichádzajúcim do nášho mesta, nemá obdobu.

KOŠIČANIA A UKRAJINCI – PRIATELIA, DNES DOBROVOĽNÍCI na miestach, kde spoločne pomáhajú ľuďom utekajúcim pred vojnou. Som vďačný, že som mohol poďakovať za nezištnú pomoc takmer stovke ľudí s veľkým srdcom, ktorí pracujú vo dne v noci. Stretnúť ic h môžete v najväčšom humanitárnom centre v Košiciach, v K13, kam môžete potrebné veci priniesť aj v nasledujúcich dňoch. Ďakujem za pomoc aj vám.

V našom Centre prvého kontaktu pre utečencov z Ukrajiny na „ČéHáčku“ sa nám len za prvé dva dni prevádzky podarilo pomôcť vyše 2000 Ukrajinkám a Ukrajincom. ČéHáčko je otvorené 24 hodín denne a naši dobrovoľníci pomáhajú najmä s nákupom lístkov na železničnej a autobusovej stanici, vydávajú teplú polievku a čaj či sladkosti pre deti. Práce je však stále dosť a ak máte záujem pomôcť, náš tím vás určite veľmi rád privíta. Odmenou je zaručene dobrý pocit z pomoci druhým i veselý a priateľský kolektív ďalších dobrovoľníkov.

Pomôcť môžete aj zapojením sa do Košickej materiálnej zbierky na pomoc partnerskému mestu Užhorod alebo do výzvy Srdce v meste pre Ukrajinu. Potrebujeme najmä oblečenie, topánky, zdravotnícky materiál, hygienické a dezinfekčné potreby, deky, paplóny a trvanlivé potraviny.  Od pondelka 7. marca ich môžete nosiť do priestorov K13 na Kukučínovej 2. Pre občanov, ktorí chcú prispieť finančne, je k dispozícii transparentný účet mesta Košice SK56 0900 0000 0051 6742 4414. Vyzbierané peniaze poputujú na pomoc partnerskému mestu Užhorod.

Obrovské množstvo z vás už nejakým spôsobom pomohlo a za to vám patrí aj moja nesmierna vďaka.

Mesto bude pripravené na akýkoľvek vývoj situácie

Slovensko je v bezpečí. Všetkých nás, pochopiteľne, vydesili správy o útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň. Nič však nenasvedčuje tomu, že by jedna či druhá situácia predstavovala bezprostrednú hrozbu.

Napriek tomu nesmieme nič podceniť. Dal som preveriť všetky bezpečnostné plány, celý systém civilnej ochrany, varovné systémy ako aj plán mobilizácie mesta. Špeciálnu pozornosť venujem systému civilnej ochrany na školách. V priebehu najbližších dní plánujem s mojim tímom skontrolovať aj pripravenosť krytov civilnej ochrany.

V pondelok na túto tému zvolávam okresný Krízový štáb, na ktorom chcem požiadať aj o zvolanie Bezpečnostnej rady kraja. Zároveň zvolávam ďalší Krízový štáb mesta, aby som situáciu koordinoval aj so starostami mestských častí.

Musíme byť a budeme pripravení na každú alternatívu.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto

Mestský park sa stáva miestom pre život

Okrem multifunkčného ihriska sa nám nedávno podarilo spustiť vynovenú „Plávajúcu fontánu“ a vďaka skvelej starostlivosti zamestnancov Správy mestskej zelene v ňom prekvitajú aj naše vzácne