Zaútočili na našich priateľov, Košice pomáhajú

Vo štvrtok sme sa zobudili do iného sveta, než aký sme poznali doteraz. Náš ukrajinský sused, krajina, ktorej hranice ležia menej než 100 kilometrov od Košíc, bola napadnutá ruskými vojskami s jediným cieľom – odoprieť jej občanom ich suverénne právo na vlastný štát a nezávislosť. Tento text píšem tri dni po tom, čo sa tento zlý sen začal a priznám sa, že mám stále problémy spracovať to. Teraz však nie je čas na opúšťanie sa, ale na činy. Ukrajinci potrebujú našu pomoc. 

Vo štvrtok sme sa zobudili do iného sveta, než aký sme poznali doteraz. Náš ukrajinský sused, krajina, ktorej hranice ležia menej než 100 kilometrov od Košíc, bola napadnutá ruskými vojskami s jediným cieľom – odoprieť jej občanom ich suverénne právo na vlastný štát a nezávislosť. Tento text píšem tri dni po tom, čo sa tento zlý sen začal a priznám sa, že mám stále problémy spracovať to. Teraz však nie je čas na opúšťanie sa, ale na činy. Ukrajinci potrebujú našu pomoc.

KOŠIČANIA OPÄŤ UKÁZALI SÚDRŽNOSŤ, POMÁHAME  

Opäť sa len ukázalo, že keď ide do tuhého, vieme sa spájať. Ľuďom v Košiciach nie je ľahostajné, čo sa našim susedom deje. Každý pomáha ako vie. Mesto nie je výnimkou. Už dvakrát od napadnutia Ukrajiny som zvolal Krízový štáb mesta. Hlavným bodom bol postup pri pomoci ukrajinským utečencom nájsť u nás bezpečné útočisko. Už dnes vieme zabezpečiť ubytovanie pre 500 ľudí v zariadeniach mestských podnikov, do konca budúceho týždňa budeme pripravení na prijatie ďalších 5000 ľudí. Dočasné ubytovanie potrebujeme dovybaviť lehátkami, posteľami, spacákmi a dekami, či zabezpečiť stravu a myslieť aj na rozšírenie kapacít. Vytipovali sme lokality na umiestnenie dočasného stanového mestečka s rozlohou viac než 28 000 metrov štvorcových a v spolupráci so starostami mestských častí hľadáme ďalšie. V prípade, že nebude stačiť ani to, sme v úzkom kontakte s predstaviteľmi viacerých partnerských miest, ktoré nám v prípade potreby ponúkajú svoje kapacity a materiálnu pomoc. Spolupráca prebieha aj so štátnymi orgánmi.

PRIMÁTOR UŽHORODU NÁS POŽIADAL O POMOC

Primátora Užhorodu som kontaktoval listom bezprostredne po napadnutí Ukrajiny. Dnes nám dnes poslal list, v ktorom píše, čo momentálne potrebujú najviac.

Z listu vyberám:
„Mesto Užhorod aktuálne prijalo 12.000 utečencov, pre ktorých
potrebujeme doručiť do Užhorodu

  • postele a posteľné prádlo,
  • spacáky,
  • zdravotnícke potreby a lekárničky,
  • ohrievače,
  • drogériu a čistiace prostriedky,
  • balíčky trvanlivých potravín a jednorazový riad.“

Ak chcete pomôcť, potrebné veci môžete priniesť do suterénnych priestorov Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A, vchod z Ružínskej ulice od zajtra, 28. februára 2022 od 8.00 do 20.00 hod. až do odvolania.

NA STREDU ZVOLÁVAM MIMORIADNE MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO

Aby sme spolu s poslancami rozhodli o nevyhnutných krokoch na nasledujúce obdobie. V programe rokovania navrhujeme rezolútne odsúdiť ruskú agresiu na Ukrajine, chceme vyčleniť finančné prostriedky na materiálnu pomoc pre zabezpečenie pobytu ukrajinských utečencov, o ktoré nás požiadal primátor Užhorodu, ale aj pre tých, ktorí budú Košicami prechádzať.

Plánujeme poskytnúť finančné dotácie charitatívnym organizáciám v našom meste. Vyzývam zástupcov charitatívnych a neziskových organizácií, ktoré nám chcú pomôcť zvládnuť túto mimoriadnu situáciu, aby sa čo najrýchlejšie zaregistrovali do utorka 1. marca 2022 na stránke https://srdcevmeste.sk/. Chceme si spoločne určiť postup  pomoci a skoordinovať svoje aktivity v najbližšom období.

To všetko robíme a chceme robiť s vedomím, že prvoradá je, samozrejme, bezpečnosť Košičanov. V tejto súvislosti sme od dnes zvýšili počet hliadok mestskej polície v centre mesta a na dôležitých dopravných uzloch. Mestským policajtom zároveň pomáhajú aj štátni policajti.

Vás, Košičania, chcem poprosiť o dve veci: V prvom rade zachovajte pokoj. Nie len kvôli sebe, ale najmä kvôli ukrajinským deťom, ženám a seniorom. Prichádzajú k nám z chaotickej situácie a potrebujú v nás oporu. Buďte solidárni. Utečenci sa takmer s istotou budú už nasledujúce dni nachádzať v našom meste a budú odkázaní na našu pomoc. Pomôžme im, ale robme to koordinovane, v spolupráci s iniciatívami ako Človek v ohrození alebo Kto pomôže Ukrajine a robme to bezpečne – s vedomím polície. V prípade, ak budete požiadaní o pomoc od obyvateľov Ukrajiny vždy kontaktujte aj dispečing mestskej polície na čísle 159 alebo štátnej polície na linke 158. Dodržaním týchto základných pravidiel budeme vedieť neľahkú situáciu, ktorá nás čaká, zvládnuť efektívne a bezpečne. Spolu to zvládneme. Ďakujem vám.






Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto