V Košiciach máme chytrých ľudí, chcú zachrániť Kino Družba

S jednou takou partiou chytrých ľudí sme tento týždeň podpísali zmluvu. A vôbec nie hocijakú. Kreatívci, čo v živote niečo dokázali, okolo Igora Timka a Milana Antola, chcú zachrániť kino Družba. Ich občianske združenie Chi3 má odvážne plány. Do niekoľkých rokov chcú túto ikonickú stavbu plnú spomienok a skvelých zážitkov zrekonštruovať. Stáť by to malo približne 4,5 milióna. Budovu, aj s priľahlými pozemkami, sme im prenajali na 25 rokov. Ak pôjde všetko podľa plánov, máme sa veru na čo tešiť. Je mi jasné, že sa Chi3-áci púšťajú do veľmi ťažkého projektu. Ja im však verím, lebo vidím, že to majú dobre premyslené. Podporu budú mať určite aj od ďalších Košičanov. 

S jednou takou partiou chytrých ľudí sme tento týždeň podpísali zmluvu. A vôbec nie hocijakú. Kreatívci, čo v živote niečo dokázali, okolo Igora Timka a Milana Antola, chcú zachrániť Kino Družba. Ich občianske združenie Chi3 má odvážne plány. Do niekoľkých rokov chcú túto ikonickú stavbu plnú spomienok a skvelých zážitkov zrekonštruovať. Stáť by to malo približne 4,5 milióna. Budovu, aj s priľahlými pozemkami, sme im prenajali na 25 rokov. Ak pôjde všetko podľa plánov, máme sa veru na čo tešiť. Je mi jasné, že sa Chi3-áci púšťajú do veľmi ťažkého projektu. Ja im však verím, lebo vidím, že to majú dobre premyslené. Podporu budú mať určite aj od ďalších Košičanov.

AKÉ SÚ PLÁNY A AKO BUDE VYZERAŤ DRUŽBA V BUDÚCNOSTI? 

Našou požiadavkou je, aby sa Kino Družba nezmenilo. Naďalej musí zostať ikonickou stavbou. O kino prejavili záujem viacerí investori. Táto partia z Chi3 však chcela zachovať jeho pôvodný účel. Bolo to pre nás zásadné. Chcú ho zrevitalizovať a pokračovať v kultúrnych aktivitách, na ktoré tam Košičania boli dlhé roky zvyknutí. Po rekonštrukcii vznikne multikultúrne centrum, ktoré bude slúžiť nielen na filmovú produkciu, ale aj koncerty, výstavy, divadelné predstavenia, konferencie, prednášky či kongresy.

V spolupráci s vedením mesta sa budú snažiť čerpať aj eurofondy z Plánu obnovy, v ktorom sa počíta aj s podporou takejto infraštruktúry. Nájomnú zmluvu sme s OZ-kom podpísali na 25 rokov. Potrvá teda do 31. januára 2047. Podmienkou je, aby najneskôr do troch rokov získali všetky povolenia a začali s rekonštrukciou. Musia ju urobiť tak, aby to mesto Košice nestálo ani euro.

POSLEDNÝ POKUS O OBNOVU DOPADOL NESLÁVNE

Kedysi populárne košické kino je v súčasnosti v značne zdevastovanom stave a len márne spomína na svoju zašlú slávu. Posledný pokus o jeho obnovu dopadol katastrofálne, keď sa plánovaná investícia českého podnikateľa Tomáša Vimmera za údajne 5 miliónov eur začala aj skončila búracími prácami. Po nich vtedajšie vedenie mesta ukončilo v roku 2016 s týmto podnikateľom nájomnú zmluvu. Vnútro Kina Družba odvtedy pripomína viac zakonzervované stavenisko než kultúrny objekt.

Teraz je tu, oprávnene, väčšia dôvera, že to dopadne dobre. Riaditeľom OZ je bývalý riaditeľ činohry Štátneho divadla v Košiciach Milan Antol. Igora Timka špeciálne predstavovať určite nemusím. Páni, vaše nadšenie a plány ma napĺňajú  optimizmom a dôverou vo vás. Tak nesklamte Košičanov, za seba vám môžem sľúbiť, že budem vždy nápomocný.

 

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto