Týždeň v znamení revitalizácií, aktivít pre deti a podpory životného prostredia

Leto je síce za rohom, ale v Košiciach to žije ako málokedy. Za uplynulý týždeň sa nám podarilo dosiahnuť dôležitý míľnik v snahe o zelenšie a zdravšie mesto, prediskutovať s ľuďmi revitalizáciu námestia, vynoviť ďalšie detské ihrisko a spraviť z Dňa detí celý týždeň.

Leto je síce za rohom, ale v Košiciach to žije ako málokedy. Za uplynulý týždeň sa nám podarilo dosiahnuť dôležitý míľnik v snahe o zelenšie a zdravšie mesto, prediskutovať s ľuďmi revitalizáciu námestia, vynoviť ďalšie detské ihrisko a spraviť z Dňa detí celý týždeň.

ĎALŠÍ VÝZNAMNÝ KROK K ZELENÝM KOŠICIAM

Tí, ktorí sledujete moju prácu už dlhšie, ste si už asi všimli, že sa nebojím klásť si ani poriadne ambiciózne ciele. Už dlhodobo k nim patrí aj premena Košíc na Európske hlavné zelené mesto. Dôležitou misiou k jeho dosiahnutiu je vytvoriť na strane mesta podmienky pre U.S. Steel Košice, v ktorých budú môcť na 100 percent plniť svoje plány pri zlepšovaní životného prostredia.

O tom bol aj minulotýždňový podpis Memoranda o porozumení o plánovanej podpore dekarbonizačných projektov medzi Košicami a U.S. Steelom. Železiarne deklarujú, že ak sa im podarí zrealizovať svoje modernizačné projekty, dokážu znížiť svoje emisie CO2 až o 6,3 milióna ton.

Za mesto môžem povedať, že budeme maximálne spolupracovať pri zmenách územného plánu a zrýchľovať procesy, ktoré pomôžu snahám o dekarbonizáciu a modernizáciu najväčšieho zamestnávateľa v Košiciach. S každom investíciou sa totiž zvyšuje aj záruka toho, že táto spoločnosť bude ešte dlho pôsobiť v našom meste.

REVITALIZÁCIE PODĽA KOŠIČANOV

Námestie Jána Mathého v mestskej časti Sever čaká revitalizácia. Aká? O tom rozhodnú priamo „Severania“. V pondelok 23. mája prebehla diskusia o jeho úprave, kde mohol každý vyjadriť svoj názor na to, ako si námestie v budúcnosti predstavuje. Pre mňa osobne je participácia občanov na budúcom výzore Košíc kľúčová. Náš cieľ pretvoriť Košice na moderné a zelené mesto musíme a chceme napĺňať nielen pre ľudí, ale najmä v úzkej spolupráci s nimi.

V rovnakom duchu pokračujeme aj v revitalizáciách detských ihrísk po celom meste. Nového šatu sa tentoraz dočkalo ihrisko na Karpatskej. Kolegovia zo Správy mestskej zelene upravili jeho okolie a nainštalovali naň nové a bezpečnejšie hracie prvky. Drobci sa tak môžu zabávať s novými hojdačkami, preliezkami a parádnou vežou so šmykľavkou.

DEŇ DETÍ V KOŠICIACH TRVÁ UŽ TÝŽDEŇ

V stredu 1. júna nás čaká deň Detí, no v Košiciach ho začíname oslavovať už niekoľko dní dopredu. Mesto pre najmenších pripravilo viacero pekných akcií plných kultúry, športu a najmä zábavy. Deťom napríklad patril celý májový Poetry Jam v Knižnici pre mládež. Dobrovoľníci z Centra prvého kontaktu zas na ČH po extrémne náročných troch mesiacoch dokázali pre ukrajinské detičky pripraviť skvelý program v Kulturparku.

To najlepšie nás samozrejme čaká v stredu 1. júna. Deň detí oslávime programom plným zábavy, tanca a tvorivých aktivít. Tešiť sa môžete na Tanečnú školu, predstavenie Janka Hraška v prevedení nášho Bábkového divadla a na interaktívny program spojený s modelovaním balónových figúrok. Som si istý, že s takýmto programom sa nudiť nebudú ani dospelí.

Všetky vekové kategórie preto pozývam Pred budovu Štátneho divadla Košice. Začíname o 15.00.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili sme Slaneckú cestu

Motoristi vďaka oprave využívajú rozšírenú Slaneckú cestu v mestskej časti Nad jazerom celkovej dĺžke takmer 2,3 km. O potrebe rozšírenia tejto komunikácie sa viedli diskusie