Týždeň v znamení revitalizácií, aktivít pre deti a podpory životného prostredia

Leto je síce za rohom, ale v Košiciach to žije ako málokedy. Za uplynulý týždeň sa nám podarilo dosiahnuť dôležitý míľnik v snahe o zelenšie a zdravšie mesto, prediskutovať s ľuďmi revitalizáciu námestia, vynoviť ďalšie detské ihrisko a spraviť z Dňa detí celý týždeň.

Leto je síce za rohom, ale v Košiciach to žije ako málokedy. Za uplynulý týždeň sa nám podarilo dosiahnuť dôležitý míľnik v snahe o zelenšie a zdravšie mesto, prediskutovať s ľuďmi revitalizáciu námestia, vynoviť ďalšie detské ihrisko a spraviť z Dňa detí celý týždeň.

ĎALŠÍ VÝZNAMNÝ KROK K ZELENÝM KOŠICIAM

Tí, ktorí sledujete moju prácu už dlhšie, ste si už asi všimli, že sa nebojím klásť si ani poriadne ambiciózne ciele. Už dlhodobo k nim patrí aj premena Košíc na Európske hlavné zelené mesto. Dôležitou misiou k jeho dosiahnutiu je vytvoriť na strane mesta podmienky pre U.S. Steel Košice, v ktorých budú môcť na 100 percent plniť svoje plány pri zlepšovaní životného prostredia.

O tom bol aj minulotýždňový podpis Memoranda o porozumení o plánovanej podpore dekarbonizačných projektov medzi Košicami a U.S. Steelom. Železiarne deklarujú, že ak sa im podarí zrealizovať svoje modernizačné projekty, dokážu znížiť svoje emisie CO2 až o 6,3 milióna ton.

Za mesto môžem povedať, že budeme maximálne spolupracovať pri zmenách územného plánu a zrýchľovať procesy, ktoré pomôžu snahám o dekarbonizáciu a modernizáciu najväčšieho zamestnávateľa v Košiciach. S každom investíciou sa totiž zvyšuje aj záruka toho, že táto spoločnosť bude ešte dlho pôsobiť v našom meste.

REVITALIZÁCIE PODĽA KOŠIČANOV

Námestie Jána Mathého v mestskej časti Sever čaká revitalizácia. Aká? O tom rozhodnú priamo „Severania“. V pondelok 23. mája prebehla diskusia o jeho úprave, kde mohol každý vyjadriť svoj názor na to, ako si námestie v budúcnosti predstavuje. Pre mňa osobne je participácia občanov na budúcom výzore Košíc kľúčová. Náš cieľ pretvoriť Košice na moderné a zelené mesto musíme a chceme napĺňať nielen pre ľudí, ale najmä v úzkej spolupráci s nimi.

V rovnakom duchu pokračujeme aj v revitalizáciách detských ihrísk po celom meste. Nového šatu sa tentoraz dočkalo ihrisko na Karpatskej. Kolegovia zo Správy mestskej zelene upravili jeho okolie a nainštalovali naň nové a bezpečnejšie hracie prvky. Drobci sa tak môžu zabávať s novými hojdačkami, preliezkami a parádnou vežou so šmykľavkou.

DEŇ DETÍ V KOŠICIACH TRVÁ UŽ TÝŽDEŇ

V stredu 1. júna nás čaká deň Detí, no v Košiciach ho začíname oslavovať už niekoľko dní dopredu. Mesto pre najmenších pripravilo viacero pekných akcií plných kultúry, športu a najmä zábavy. Deťom napríklad patril celý májový Poetry Jam v Knižnici pre mládež. Dobrovoľníci z Centra prvého kontaktu zas na ČH po extrémne náročných troch mesiacoch dokázali pre ukrajinské detičky pripraviť skvelý program v Kulturparku.

To najlepšie nás samozrejme čaká v stredu 1. júna. Deň detí oslávime programom plným zábavy, tanca a tvorivých aktivít. Tešiť sa môžete na Tanečnú školu, predstavenie Janka Hraška v prevedení nášho Bábkového divadla a na interaktívny program spojený s modelovaním balónových figúrok. Som si istý, že s takýmto programom sa nudiť nebudú ani dospelí.

Všetky vekové kategórie preto pozývam Pred budovu Štátneho divadla Košice. Začíname o 15.00.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto