Košice robíme krajšími, zdravšími a zelenšími

V piatok bol Deň Zeme. Pre mnohých možno nepodstatná udalosť, ktorú ani nezaregistrovali. Pre mňa nie. Pre mňa ako primátora najkrajšieho mesta na Slovensku, je to príležitosť, ako upriamiť pozornosť Košičaniek a Košičanov na dôležitosť jeho ekologického rozvoja. Tak, aby Košice boli ešte krajšie, ale aj zelenšie a najmä zdravšie.

V piatok bol Deň Zeme. Pre mnohých možno nepodstatná udalosť, ktorú ani nezaregistrovali. Pre mňa nie. Pre mňa ako primátora najkrajšieho mesta na Slovensku, je to príležitosť, ako upriamiť pozornosť Košičaniek a Košičanov na dôležitosť jeho ekologického rozvoja. Tak, aby Košice boli ešte krajšie, ale aj zelenšie a najmä zdravšie.

V tomto úsilí sa môžem spoľahnúť na pomoc ľudí z magistrátu, Správy mestskej zelene a najmä na stovky dobrovoľníkov. Odvádzajú skvelú prácu, Približne stovka zamestnancov mesta sa rozhodla vyčistiť a skrášliť košickú ZOO. Viac než 50 dobrovoľníkov si zas vyhrnulo rukávy a vyčistilo okolie Popradskej ulice. Vyčistili okolie bytovky, smetných košov či priľahlý porast a dokonca vysadili nové kvety. Keď už sme pri kvetoch, ešte na jeseň sme po celom meste vysadili viac ako 360 tisíc cibuliek. Prvé narcisy a tulipány sú už vonku. Vyzerajú skvele.

ZO STRAŠIAKA KRÁSNY PARK

Najviac ma však teší, čo sa podarilo spraviť s evanjelickým cintorínom medzi mestskými časťami Západ a Staré Mesto. Kedysi ho zničili komunisti. Odvtedy chátral a nechýbalo veľa, aby ho prevzal súkromník a postavil na jeho mieste byty. My sme sa však pred dvomi rokmi rozhodli, že to nedopustíme. Miesto, ktoré bolo hanbou Košíc a ľudia sa doň báli vôbec vkročiť, sme zmenili na nepoznanie. Zo strašiaka je zrazu nádherný park: Nové schodisko, chodník, osvetlenie a vyčistený lesík s priľahlou zeleňou. Ja už som tam na prechádzke bol a je to úplná paráda.

ROZVOJ KOŠÍC „NA ZELENO“

Aj tento projekt je súčasťou našej dlhodobej ambície rozvíjať Košice takpovediac „na zeleno“. Preto sme si pred časom dali vypracovať urbanistickú štúdiu s názvom Zeleň mesta Košice. Pri jej tvorbe pomáhali samotné Košičanky a Košičania a jej výsledkom je návrh desiatich lokalít, ktoré budú spoločne tvoriť zelený prstenec v širšom centre mesta. Cieľom teraz bude ochrániť tieto priestory pred výstavbou a zrevitalizovať ich na zelené parky.

S rovnakým cieľom udržateľného rozvoja mesta, sme sa tiež rozhodli spustiť zelenú grantovú výzvu. Jej cieľom je podporiť jednotlivcov, organizácie alebo záujmové združenia, ktoré aktívne pôsobia v oblastiach ochrany životného prostredia na území mesta. Prvé úspechy výzvy sa už dostavili a trúfnem si povedať, že podporené projekty ozaj stoja za to. Spomeniem len niekoľko z nich: V priestore Tabačky bola vytvorená komunitná záhrada. V Mestskom parku boli skvalitnené prvky modrej a zelenej infraštruktúry, vrátane pochôdznej fontány. Za parkom Anička bola zrevitalizovaná plocha, ktorá je devastovaná inváznymi rastlinami a revitalizáciou prešiel aj verejný priestor na sídlisku Luník IX. V roku 2021 sme z výzvy poskytli dotáciu ôsmim žiadateľom v celkovej výške 44 300 eur. Verím, že počet záujemcov a kvalitných projektov bude z roka na rok viac. Ja budem podporu takýchto prospešných vecí presadzovať vždy.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto