Košice robíme krajšími, zdravšími a zelenšími

V piatok bol Deň Zeme. Pre mnohých možno nepodstatná udalosť, ktorú ani nezaregistrovali. Pre mňa nie. Pre mňa ako primátora najkrajšieho mesta na Slovensku, je to príležitosť, ako upriamiť pozornosť Košičaniek a Košičanov na dôležitosť jeho ekologického rozvoja. Tak, aby Košice boli ešte krajšie, ale aj zelenšie a najmä zdravšie.

V piatok bol Deň Zeme. Pre mnohých možno nepodstatná udalosť, ktorú ani nezaregistrovali. Pre mňa nie. Pre mňa ako primátora najkrajšieho mesta na Slovensku, je to príležitosť, ako upriamiť pozornosť Košičaniek a Košičanov na dôležitosť jeho ekologického rozvoja. Tak, aby Košice boli ešte krajšie, ale aj zelenšie a najmä zdravšie.

V tomto úsilí sa môžem spoľahnúť na pomoc ľudí z magistrátu, Správy mestskej zelene a najmä na stovky dobrovoľníkov. Odvádzajú skvelú prácu, Približne stovka zamestnancov mesta sa rozhodla vyčistiť a skrášliť košickú ZOO. Viac než 50 dobrovoľníkov si zas vyhrnulo rukávy a vyčistilo okolie Popradskej ulice. Vyčistili okolie bytovky, smetných košov či priľahlý porast a dokonca vysadili nové kvety. Keď už sme pri kvetoch, ešte na jeseň sme po celom meste vysadili viac ako 360 tisíc cibuliek. Prvé narcisy a tulipány sú už vonku. Vyzerajú skvele.

ZO STRAŠIAKA KRÁSNY PARK

Najviac ma však teší, čo sa podarilo spraviť s evanjelickým cintorínom medzi mestskými časťami Západ a Staré Mesto. Kedysi ho zničili komunisti. Odvtedy chátral a nechýbalo veľa, aby ho prevzal súkromník a postavil na jeho mieste byty. My sme sa však pred dvomi rokmi rozhodli, že to nedopustíme. Miesto, ktoré bolo hanbou Košíc a ľudia sa doň báli vôbec vkročiť, sme zmenili na nepoznanie. Zo strašiaka je zrazu nádherný park: Nové schodisko, chodník, osvetlenie a vyčistený lesík s priľahlou zeleňou. Ja už som tam na prechádzke bol a je to úplná paráda.

ROZVOJ KOŠÍC „NA ZELENO“

Aj tento projekt je súčasťou našej dlhodobej ambície rozvíjať Košice takpovediac „na zeleno“. Preto sme si pred časom dali vypracovať urbanistickú štúdiu s názvom Zeleň mesta Košice. Pri jej tvorbe pomáhali samotné Košičanky a Košičania a jej výsledkom je návrh desiatich lokalít, ktoré budú spoločne tvoriť zelený prstenec v širšom centre mesta. Cieľom teraz bude ochrániť tieto priestory pred výstavbou a zrevitalizovať ich na zelené parky.

S rovnakým cieľom udržateľného rozvoja mesta, sme sa tiež rozhodli spustiť zelenú grantovú výzvu. Jej cieľom je podporiť jednotlivcov, organizácie alebo záujmové združenia, ktoré aktívne pôsobia v oblastiach ochrany životného prostredia na území mesta. Prvé úspechy výzvy sa už dostavili a trúfnem si povedať, že podporené projekty ozaj stoja za to. Spomeniem len niekoľko z nich: V priestore Tabačky bola vytvorená komunitná záhrada. V Mestskom parku boli skvalitnené prvky modrej a zelenej infraštruktúry, vrátane pochôdznej fontány. Za parkom Anička bola zrevitalizovaná plocha, ktorá je devastovaná inváznymi rastlinami a revitalizáciou prešiel aj verejný priestor na sídlisku Luník IX. V roku 2021 sme z výzvy poskytli dotáciu ôsmim žiadateľom v celkovej výške 44 300 eur. Verím, že počet záujemcov a kvalitných projektov bude z roka na rok viac. Ja budem podporu takýchto prospešných vecí presadzovať vždy.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto