Zrekonštruovali sme Verejný cintorín, záleží nám na kvalitnom verejnom priestore

“Predchádzajúci súkromný nájomca síce bral poplatky, no do týchto priestorov veľmi neinvestoval. Táto éra je našťastie za nami. Vďaka skvelej práci riaditeľky Správy mestskej zelene Marty Popríkovej a jej spolupracovníkov toto najväčšie pietne miesto na Slovensku aj spolu s Krematóriom postupne revitalizujeme. Dôkazom toto je aj táto nádherná rekonštrukcia.”

Počas štyroch etáp sa skrášli priestor od vstupnej brány cintorína až po centrálny kríž, úplne novú podobu dostanú aj súčasné parkovisko a trhovisko. Revitalizáciu vstupu na toto pietne miesto od Rastislavovej ulice na ploche takmer 5800 m2 realizuje košická spoločnosť Euro-Bau. Tá uspela spomedzi poltucta uchádzačov vo verejnej obstarávaní  na zákazku “Verejný cintorín – vstupná časť”. Ich víťazná ponuka vo výške 1 440 000 eur bola o 13 percent nižšia než predpokladaná hodnota zákazky.

Zvýši sa kapacita parkoviska

V rámci rekonštrukcie sa zvýši kapacita parkoviska na 70 miest plus ďalšie tri ďalšie miesta pre ťažko zdravotne postihnutých občanov. Okrem toho tam bude možné zaparkovať aj bicykle a pribudne aj jedna nabíjačka pre elektrobicykle.

Na parkovisko si posvieti aj 16 úsporných LED lámp. V ich stožiaroch budú integrované Smart systémy, v ktorých môže byť umiestnených 13 bezpečnostných kamier alebo štyri nabíjacie miesta pre autá s elektrickým pohonom. Po úplnom dokončení bude možné na verejnom cintoríne nabíjať až 10 elektroáut.

Ekologické riešenia

Ekologicky bude riešená aj samotná plocha parkoviska, ktorej povrch umožní vsakovanie dažďovej vody alebo roztopeného snehu. Voda po prečistení pôjde do retenčnej nádrže, odkiaľ sa opätovne využije na automatické zalievanie zelene a stromov. Tie budú vysadené aj v zelených pásoch medzi parkovacími miestami. Zatrávnené budú aj samotné parkovacie miesta. 

Skrášli sa okolie

V blízkosti pribudne aj 5 pultov prekrytých prístreškom, na ktorých sa bude predávať kvety, smútočné vence a ďalší podobný tovar. Revitalizáciou prejde aj plocha pred pôvodnou vstupnou bránou na Verejný cintorín. Pri vstupe bude situovaná informačná tabuľa s orientačným plánom územia. Ďalšia plocha bude koncipovaná ako malé námestie s parčíkom, kde budú rásť stromy a okolo nich budú lavičky.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články