Už len krôčik od dokončenia ďalšej dominanty Košíc

Vo štvrtok som sa bol pozrieť, ako to momentálne vyzerá na Dolnej Bráne. A musím povedať, že som sa tam cítil skvele. Ešte nikdy na tomto mieste tak na mňa nedýchla história Košíc ako teraz. Sme blízko k otvoreniu ďalšej dominanty Košíc. Po štvrť storočí od objavenia tohto nádherného priestoru ho budú môcť uvidieť návštevníci z celého sveta. A veru, bude čo obdivovať. Ja som veľmi rád, že sa v novej Dolnej bráne budú zážitkovo vzdelávať aj naše košické deti. 

ZA ŠUSTERA OBJAVILI, ZA NÁS DOKONČÍME

Pozostatky Dolnej brány boli objavené počas rozsiahlej rekonštrukcie na Hlavnej ulici v rokoch 1996-97. Unikátny archeologický komplex ukrýva časť mestského opevnenia z 13. storočia. Pred 25 rokmi narazili robotníci na pozostatky pôvodných mestských hradieb, ktoré postupne naši predkovia budovali od 13. až do 17. storočia. Vtedajší košický primátor Rudolf Schuster sa rozhodol toto historické opevnenie zachovať. Okrem iného odkryli sedem metrov široký obranný val, čiastočne poškodený múr, ktorý bol najstarším mestským opevnením a tri kanalizačné systémy mesta. Košice mali vybudované až tri pásma hradieb a patrili tak medzi najlepšie opevnené mestá v celej strednej Európe.

Keď sa týmto priestorom prechádzate, ocitnete sa v inom svete. Vo svete našich predkov a kultúry, ktorú nám zanechali. V tých múroch a chodbách sú zakonzervované osudy ľudí z čias minulých. Je našou povinnosťou vdýchnuť im nový lesk a ukázať tento skvost všetkým.

Už onedlho otvoríme zrekonštruovanú Dolnú bránu. V novej expozícii získajú návštevníci, vďaka modernej technike, zážitkovou formou informácie o komplexe a jeho histórii. V podzemí vznikne reprezentačná expozícia s multimediálnymi prezentáciami, infokioskami, audiovizuálnymi projektami, špeciálnymi efektami či trojrozmernými „archeomodelmi“ vstupnej brány alebo opevnenia mesta. Súčasťou budú aj virtuálne hry pre dospelých a deti s vojenskou historickou tematikou. Okrem slovenčiny si na svoje prídu aj anglicky alebo maďarsky hovoriaci turisti.

Dolná brána je jedinečné miesto na Slovensku a možno aj v strednej Európe, ktoré má nadčasové riešenie podzemných priestorov. Chceme ju dostať do 21. storočia a urobiť z nej lákadlo pre všetkých návštevníkov vrátane detí z našich škôl. História Košíc sa spája aj s históriou našich južných susedov. Poslanci schválili, aby sme sa uchádzali o finančné prostriedky v rámci cezhraničnej spolupráce a spoločne dokončili dielo Dolnej brány, ktoré tu naši predchodcovia zanechali. Veľmi ma teší, že našim partnerom v tomto projekte je aj Maďarská republika. Keďže im naša história nie je ľahostajná, prispeli sumou 180 tisíc eur, ktoré pôjdu na nové expozície. Vidíme sa na Dolnej bráne, už onedlho. Teším sa na vás, milí Košičania.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto