Nové srdce Košíc pri Hornáde

Keď som pred štyrmi rokmi nastupoval na pozíciu primátora, mojím hlavným cieľom bolo dať Košiciam dlhodobú víziu. Pozerať sa nie len za najbližší roh, ale na desiatky rokov dopredu. Projekt nového mestského centra pri Hornáde je presne niečím takým – víziou na desaťročia dopredu, ktorá naše mesto zmení od základov k lepšiemu.

Keď som pred štyrmi rokmi nastupoval na pozíciu primátora, mojím hlavným cieľom bolo dať Košiciam dlhodobú víziu. Pozerať sa nie len za najbližší roh, ale na desiatky rokov dopredu. Projekt nového mestského centra pri Hornáde je presne niečím takým – víziou na desaťročia dopredu, ktorá naše mesto zmení od základov k lepšiemu.

Celé sa to začalo približne pred tromi rokmi, keď ma upozornili na žalostný stav, ale zároveň obrovský potenciál priestoru pri Hornáde. V tom čase mi bolo jasné, že zveľadiť ho nebude obyčajný proces, ako zrekonštruovať cestu či vyčistiť park. Toto je niečo prelomové, čo Košice ovplyvní na generácie dopredu. Projekt, ktorým Košice zmodernizujeme, sprístupníme a nasmerujeme do budúcnosti. Vďaka práve ukončenej urbanistickej súťaži už môžeme vidieť, ako by táto budúcnosť mohla vyzerať.

BUDUJEME ZÁKLADY NOVÉHO SRDCA KOŠÍC

Mnoho odborníkov sa zhoduje, že podobne významný architektonický počin Košice nezaznamenali od čias Prvej československej republiky. Vznikne v podstate nová mestská časť, ktorej význam ďaleko presiahne Košice. Od bývania, cez sociálne služby, rekreáciu, vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť, šport, až po vyššiu občiansku vybavenosť vrátane kultúrnych inštitúcií či orgánov štátnej správy. Trvalo žiť by v nej mohlo približne 18 000 ľudí, ale denne by ich tam dochádzalo za prácou, rôznymi službami alebo relaxom spolu 50 až 80 tisíc.

Úplne sa stotožňujem so slovami predsedu súťažnej poroty, pána architekta Petra Beňušku, ktorý centrum nazval novým srdcom Košíc. A keďže chceme mať to srdce zdravé, dôraz sme kládli na ekológiu a udržateľnosť celého projektu, vrátane využitia najmodernejších smart technológií. Vďaka geotermálnej energii z Ďurkova totižto máme jedinečnú možnosť, aby tu vznikla uhlíkovo neutrálna štvrť, unikátna v celej Európe. Tento zámer má aj veľkú šancu získať zdroje z eurofondov, ktoré by realizáciu projektu mohli výrazne zrýchliť.

MEDZINÁRODNÁ ANONYMNÁ SÚŤAŽ = NAJLEPŠÍ PROJEKT

Pri projekte takéhoto významu bolo absolútne kľúčové, aby sme v súťaži vyberali naozaj z elitnej skupiny architektonických návrhov. Preto sme pristúpili k aj na európske pomery ojedinelému kroku. Otvorili sme ju pre architektov z akejkoľvek členskej krajiny EÚ. Aby sme zabezpečili, že jediným kritériom bude kvalita, celá súťaž bola od začiatku do konca anonymná. Víťazní pražskí architekti Gogolák + Grasse, napokon získal hlasy všetkých siedmych členov odbornej komisie.

Za tým, že dnes máme hotovú súťaž a môžeme sa postupne púšťať do realizácie, stálo obrovské množstvo ľudí, ktorým týmto ďakujem. Viem, že som politik a politici zvyknú plánovať na maximálne štyri roky dopredu, aby sa svojimi projektami mohli pochváliť v najbližších voľbách. Takto sa však nedá tvoriť dlhodobá vízia. Nové mestské centrum pri Hornáde je projekt na ďalších minimálne 30 rokov a je mi jasné, že gro jeho realizácie už nebude v mojich rukách. Som však presvedčený o tom, že takýto prelomový projekt s potenciálom nasmerovať naše mesto do modernej, udržateľnej a funkčnej budúcnosti, prijme za svoj každý Košičan.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Budove magistrátu sme dali “zelenú”

Hlavné schodisko budovy Magistrátu mesta Košice na Tr. SNP 48 môže opäť naplno využívať verejnosť aj zamestnanci úradu. Práce na revitalizácii budovy košického magistrátu, v rámci

Na KVP máme nový chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda

Opravili smej 41-ročnú strechu Krematória

Okrem sanácie, opravy a zosilnenia nosných oceľových konštrukcií pôvodnej 41-ročnej strechy došlo v opravovanej časti budovy aj k výmene elektroinštalácie a nainštalovaniu úsporných svietidiel. Takisto